Változnak a Futsal játékszabályai

Futsal Cup

Utoljára a 2014-2015-ös szezonban változtak a Futsal játékszabályai, ám a tavalyi nagypályás módosításokat követően a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályalkotói a “kistesó” játékszabályaiban is alkalmazzák ezeket a módosításokat.

Főbb módosítások:

 1. Ha az adott szövetség úgy dönt, akkor az utánpótlás és amatőr bajnokságokban a kapus kézzel nem dobhatja át félpályán a labdát. Ez vonatkozik a kidobásra, illetve arra az esetre is, ha a labda játékban van. A büntetése közvetett szabadrúgás arról a helyről, ahol a labda áthaladt a félpályán.
 2. Legfeljebb öt cserejátékos melegíthet egyidejűleg csapatonként.
 3. A technikai személyzet (edző, orvos, gyúró stb.) is figyelmeztethető, vagy kiállítható sárga, illetve piros lappal. Ha a vétkes nem azonosítható, akkor a rangidős edző kapja a lapot. Az orvosi személyzet azon tagja, aki kiállítással járó szabálysértést követ el, a padon maradhat.
 4. A mérkőzés az időmérő akusztikus jelzésével ér véget (kivéve az “időn túli” büntetők és kisbüntetők, mert ott meg kell várni a rúgás hatását).
 5. Középkezdésnél bármerre lehet rúgni a labdát és aki végzi, az állhat az ellenfél térfelén is (hasonlóan a nagypályához). A középkezdésből lehet majd gólt elérni az ellenfél kapujába. (Ha a játékos közvetlenül a saját kapujába rúgja a labdát, akkor szöglet az ítélet.)
 6. A büntetőpárbajban 5-5 rúgás váltja a 3-3-at, illetve ha az egyik csapatban többen vannak a rúgások kezdetén, vagy alatt, akkor a másik csapat ennek megfelelően csökkentheti a létszámát.
 7. A labda szándékos (vagy vétlen) kezezése és a nyilvánvaló gólhelyzet szituációk is részletesebben meg lettek határozva.
 8. Ha büntetőnél, vagy kisbüntetőnél az ellenfél akadályozza a rúgást végző játékost, akkor sárga lappal figyelmeztetni kell akkor is, ha egyébként betartotta az előírt 5 méteres távolságot.
 9. Büntetőnél a kapusnak a rúgás pillanatában az egyik lábával érintenie kell a gólvonalat, vagy azzal egy síkban kell lennie (hasonlóan a nagypályához).
 10. Az oldalrúgásnál a labdát az oldalvonalra kell helyezni (és nem a vonal mögé).
 11. A kidobásnál a kapusnak nem kell a büntetőterületen kívülre dobnia a labdát ahhoz, hogy azt játékba hozhassa (hasonlóan a nagypályás szabályváltozáshoz).

A hivatalos angol változat Ide kattintva érhető el.