Tizek – Az utóbbi évek legjobb igazolásai a női kézi NB1-ben

Előző héten bemutattuk a férfi NB1 legjobb igazolásait, ezúttal a női vonalat térképeztük fel. A Győr adja a legtöbb játékost, ám a többieknél is voltak olyanok, akik elkápráztatták a honi kézilabda rajongókat. Főként légiósok fértek bele a top10-be, de magyarok között is akadtak igazi csillagok.

10. Szöllősi-Zácsik Szandra (2019, Budaörs–>MTK)

Szöllősi-Zácsik Szandra a magyar női kézilabda elnyűhetetlenjei közé tartozik. 16 évesen mutatkozott be a Ferencvárosban, amelyet két érán át erősített. 2017-ben, amikor kiszorult a zöld-fehér együttesből, akkor kevesen gondolták volna, hogy újra régi önmagat fogja mutatni, és oszlopos tagja lehet a válogatottnak is. Ezt követően Budaörsön ontotta a gólokat, majd várandós lett, így egy évet szüneteltette a karrierjét. 2019-ben az MTK-nál tért vissza, ahol a félbeszakadt szezon ellenére 96 találatig jutott, a mostaniban pedig 103-nál jár, amivel a bajnoki góllövőlista 3. helyét foglalja el. Mióta a kék-fehéreket erősíti, azóta a fővárosi alakulat elért egy 7.helyet, idén pedig ennél is magasabbra juthat, ezáltal Európa sem elérhetetlen. Azt leszögezhetjük, hogy érkezésével rengeteget fejlődött a fővárosi női kézilabda, ezáltal két meghatározó csapatot ad a K&H ligának. A 2020/21-es teljesítmény újabb ferencvárosi szerződést ért, így nyártól harmadszor vág neki a zöld-fehér kalandnak. A decemberi Eb-n a nemzeti csapat első számú balátlövője volt.

(Kép: v-man.hu)

9. Kovacsics Anikó (2016, Győri Audi ETO–>FTC-Rail Cargo Hungaria)

Egy győri nevelés, aki szintén nagyon fiatalon robbant be a köztudatba. Az ETO-val mindent megnyert, amit lehetett. Sokakat váratlanul ért, amikor 2016-ban a legfőbb riválishoz szerződött. Már az első szezonjában kupagyőztes lett a Fradival, a következő évben pedig nagyon kevesen múlott a bajnoki cím. A 2018/19-es szezonja egészen kiemelkedő volt, akkor 123 gólt szerzett belföldön. A Bajnokok Ligájában sorra 50 gól fölött zárja a szezonokat, ahol a csapatot egy örök átok sújtja. Igazi vezére az FTC-nek, emlékezzünk arra, amikor egy utolsó pillanatos labdaszerzéssel nyerte meg a Vipers elleni csatát 2018-ban. Az elmúlt két évben szerényebbek a mutatói, ami egyrészt a fiatalabbak érkezésének, másrészt az új szerepének tudható be. Utóbbi a gólszerzés helyett a játék szervezése.

(Kép: fradi.hu)

8. Bíró Blanka (2016, Vác–>FTC-Rail Cargo Hungaria)

2016-ban Vácról érkezett a fővárosba, ahol válogatott játékos lett. Az első idényben magasba emelhette a Magyar Kupát, ám a bajnokságban ezüstérmek sora jutott neki. Ettől függetlenül az NB1 egyik legjobb kapusa az utóbbi években, a nemzeti csapatban is stabil a helye. Fontos védésekkel segíti a zöld-fehéreket a legnagyobb összecsapásokon is. A teljesítménye nem egyszer éri el a topkategóriás százalékokat, számos alkalommal a kommentátorok is megemelik ettől a hangjukat. Rengeteg örömet okozott a ferencvárosi szurkolóknak, mivel a csapat az ő vezérletével lett Európa egyik meghatározó együttese.

Bíró Blanka
(Kép: fradi.hu)

7. Nerea Pena (spanyol, 2012, Itxako–>FTC Rail-Cargo Hungaria)

Nerea Pena 2012-ben az Itxako együttesétől került a Ferencvároshoz. Hamar alapemberré vált, de az első szezonban súlyos térdsérülést szenvedett. Nem adta fel, visszatért, és 2015-ben bajnoki aranyérmes és gólkirálynő lett, méghozzá 163 találattal. A Bajnokok Ligájában idényről idényre javult a teljesítménye, 2018/19-ben 69 gólig jutott. Igazi motorja volt a zöld-fehéreknek abban, hogy a 9.kerületi együttes megtörje a Győr hegemóniáját, továbbá Európa legjobbjai közé tartozzon. Véleményem szerint a spanyol balátlövőnek volt a legnagyobb érdeme abban, hogy a Fradinak meghatározó szerepe legyen a kontinens kézilabdájában. Ki hitte volna a fentebb említett sérülést követően, hogy Pena a szurkolók egyik kedvence lesz…bizonyára elég kevesen. 2019-ben a Siófokhoz igazolt, a fővárosiakkal bajnok és kupagyőztes volt. Jelenleg az Esbjerget erősíti.

(Kép: Szabó Miklós)

6. Stine Oftedal (norvég, 2017, Issy Paris–>Győri Audi ETO)

Sokakban felvetődik az a kérdés, hogy miért nincs magasabb pozícióban. Ha ezt az összeállitást egy-két évvel később készítem el, akkor minden bizonnyal a dobogón lenne a helye. Rövid idő alatt minden lehetséges trófeát bezsebelt az ETO-val, azonban kis híján elment rajta a 2018-as Bajnokok Ligája döntő. Remekül irányítja a játékot, továbbá hasonló kaliberű társai vannak. A mostani szezont leszámítva kiemelkedően teljesített az NB1-ben, ezáltal a legjobb góllövők közé tartozott. A BL-ben viszont a 2020/21-es idény az övé lehet, mivel 63 gólnál jár, így könnyedén túlszárnyalhatja a két évvel ezelőtti 64-et. Nem lehet tudni, hogy mi lett volna, ha nem szakad félbe 2020 tavaszán az összes versenysorozat, de nem kizárt, hogy akkor is pazar idénye lett volna.

(Kép: Csudai Sándor-Origo)

5. Triscsuk Krisztina (2014, Érd–>Dunaújváros)

Magyar játékosok között a legjobb helyen szerepel a listán, bár Oroszországban látta meg a napvilágot. Pályafutása elég kalandosra sikeredett, mivel rengetegszer váltott csapatot, de volt egy kiemelkedő dunaújvárosi időszaka. Kétszeres világbajnok volt az orosz válogatottal, majd magyarként egy Eb-bronzérem volt a csúcs. Remek szezonjából nem egy volt, de a 2014-16 közötti DKKA-nál eltöltött időszak egészen fenomenális volt. Két év alatt 285 találata volt a hazai sorozatokban, a 2015-16-os szezonban gólkirálynő lett az EHF-Kupában. 57 góllal járult hozzá az újvárosi női kézilabda legnagyobb sikeréhez, az EHF-Kupa megnyeréséhez. Az acélvárosiakat nem érdekelte az, hogy a döntő visszavágóját nem tudják a saját csarnokukban lejátszani, amelyen Triscsuk 11 góllal mattolta az ellenfelet. Egy igazi tündérmese volt a DKKA akkori menetelése, mindezt az irányító vezényelte le. Nem megbántva az akkori kerettagokat, de Triscsuk kevesebb minőségi társsal ért el ekkora mutatókat.

(Kép: kohaszkezi.hu)

4. Katrine Lunde (norvég, 2010, Viborg–>Győri Audi ETO)

2010-ben a Győr célja az volt, hogy nemzetközi szinten is meghatározó csapat legyen. Sorra ott volt a Bajnokok Ligájában a végelszámolásnál, azonban a trófea hiányzott. Lunde hamar a világ egyik legjobb kapusává vált, ezt pedig Kisalföldön is bebizonyította. Hatalmas érdeme volt abban, hogy az ETO 2013-ban kilépjen saját árnyékából, és története során először nyerje meg a BL-t. 1999-től 2012-ig 7 európai kupadöntőben maradt alul a Rába-parti együttes, mielőtt megtört volna a jég. Örökké emlékezetes marad a Valcea elleni BL-elődöntő visszavágójának utolsó 9 perce, amikor a “zöldek” összesítésben 4 gólos hátrányban voltak, és innen sikerült fordítani. A norvég kapus pazar és kulcsfontosságú védésekkel segítette a csapatát a régóta várt sikerhez. Lunde 2015-ben távozott Győrből, miután minden lehetséges trófeát megnyert, jelenleg a Vipers játékosa. A hónap végén 41 esztendős lesz, de 2023-ig hosszabbított jelenlegi csapatával.

(Kép: NS-archív)

3. Heidi Løke (norvég, 2011, Larvik–>Győri Audi ETO)

Løke a másik olyan klasszis volt, aki minden tudásával hozzájárult ahhoz, hogy a Győr kilépjen saját árnyékából. Az ellenfél védői tulajdonképpen nem tudták megfogni a vonalon, megállás nélkül fordult be és verte a gólokat. Egészen hihetetlen, hogy beállós létére 70 gól körüli szezonokat produkált az elitligában. Remekül zárta a területeket az átlövők számára, de ha megkapta a labdát, akkor élt a lehetőséggel. 2013-ban, 2014-ben és 2017-ben is Bajnokok Ligáját nyert az ETO-val, de a rosszabbul sikerült szezonokban is a gárda legjobbjai közé tartozott. 2012-ben az IHF az év legjobbjának választotta meg. 2017-ben, fia születésekor távozott Győrből, jelenleg hazájában kézilabdázik, méghozzá a Vipersben. Mondanom sem kell, hogy minden lehetséges trófeát bezsebelt.

(Kép: gyorietokc.hu)

2. Katarina Krpezs-Slezák (szerb, 2014, Krim Ljubljana–>Érd)

Az érdi vezetők legjobb döntése volt, hogy 2014-ben a Krim Ljubljana akkori jobbszélsőjét nézték ki. Krpezs hamar a csapat és a bajnokság meghatározó játékosa lett. A “két nagy” árnyékában el volt tűnve az Érd, de ő volt az, aki a hátán cipelte a Pest megyei együttest. Minden sorozatban szórta a gólokat, tulajdonképpen 200-ig meg se állt. 6 év alatt háromszor lett az NB1 gólkirálynője, maga mögött hagyva a legnagyobb győri sztárokat is. Az EHF-kupában szintén a gólerősök közé tartozott, ezáltal nemzetközi szinten is letette a névjegyét. Az Érd ez idő alatt az esetek többségében a bronzérmet szerezte meg, amelyben döntő érdeme volt a szerbnek. 2019-ben várandósság miatt szüneteltette a karrierjét, majd a “narancssárgák” szétesését követően a Rosztovhoz szerződött. 2018-ban az Európa-bajnokság legjobb góllövője lett. Nálam a rangsor elején a helye, mivel nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy nem bajnokesélyes gárdánál lettek gólkirálynők.

(Kép: Boros Sándor)

1. Eduarda Amorim (brazil, 2009, Kometal Szkopje–>Győri Audi ETO)

2009 februárjában jelentette be a Győr a brazil átlövő érkezését, aki azóta is a klubot erősíti. Akkor kevesen hitték volna, hogy napjaink egyik legjobbja érkezik a Rába partjára. Rövid idő alatt a csapat motorja lett, mind támadásban, mind védekezésben. A fizikai adottságai révén nagy erőssége a gólvágás és az ellenfél megállítása is. A fentebb említett norvég klasszisokkal együtt kulcsszerepe volt abban, hogy az ETO hosszas huzavona után felüljön Európa trónjára. Abból a keretből rajta kívül Görbicz Anita van még mindig a klub kötelékében. Ambros Martin idejében rengetegszer volt a csapat megmentője, de a 2014/15-ös szezonban egy sérülés akadályozta meg a remek teljesítmény elérésében. Felépült belőle, és ott folytatta, ahol előtte abbahagyta. A 2017-es Bajnokok Ligája győzelemhez 70 góllal járult hozzá, és belföldön elérte a 100-as határt. Utolsó győri szezonjában a védekezésben hárul rá fontosabb szerep, de ha nem megy a többieknek, akkor támadásban is hozzáteszi a magáét. 2021 januárjában a Handball Planet szavazásán az évtized legjobbjának választották meg. Nyártól a Rosztov játékosa lesz, de Győrben a szurkolók egyik örök kedvence marad. Remélhetőleg hatszoros BL-győztesként búcsúzik a magyar közegtől.

(kép: gyorietokc.hu)