Tíz európai csapat helye már biztos Katarban

Kedden véget értek a 2022-es Labdarúgó Világbajnokság európai selejtezőinek első szakasza. A tíz csoportgyőztes egy év múlva biztosan ott lesz Katarban, míg márciusban további három csapat csatlakozik hozzájuk. Nagy meglepetésre a pótselejtezőbe került Olaszország és Portugália is. A magyar válogatott sajnos ezúttal sem lehet ott a soron következő vb-n.

Összesen 10 csoportba sorolták be az “öregkontinens” válogatottjait, így első körben ennyien jutottak ki egyenesen ágon Katarba. Papírformának tekinthető Spanyolország, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Anglia és Németország első helye is. Közülük nem mindenki hasított végig ellenfelein, de ettől függetlenül ezek voltak a reális elvárások. A dánok közel álltak ahhoz, hogy hibátlanul és kapott gól nélkül zárják a sorozatot. Az utolsó előtti mérkőzés utolsó percében kapituláltak először, míg a záró játéknapon kaptak ki egyedül. A fentebb említett együttesek közül a franciák, a belgák és az angolok maradtak veretlenek.

Akadtak azonban olyan csoportgyőztesek is, akikre kevesen számítottak, vagy nehezebb úton jutottak el oda. Szinte az egész világ meglepődött azon, hogy Szerbia vasárnap este idegenben múlta felül Portugáliát (1-2), ezzel megnyerve az A-csoportot. Ami pedig üröm az örömben, hogy Dragan Sztojkovics fiai 8 találkozón nem találtak legyőzőre. A szerbek utoljára 2000-ben jutottak ki Eb-re, ám a vb-n gyakori szereplőkké váltak. Az ezredforduló óta csak 2002-ben és 2014-ben hiányoztak. A “C” jelű ötösben Svájc és Olaszország versengtek az első helyért. Végig fej-fej mellett haladtak, mivel mindkétszer döntetlent játszottak egymással, a többi rivális ellen pedig nem veszítettek pontot…Azonban az utolsó fordulóban az Európa-bajnok nem kis meglepetésre 0-0-ás döntetlent játszott Észak-Írországban, miközben a helvétek 4-0-ra verték Bulgáriát. Ezzel pedig Murat Yakin együttese jutott ki a 2022-es tornára. Ne feledjük, hogy a két csapat római találkozóján Jorginho 11-est rúghatott a hajrában, ám azt elhibázta, így nem az olaszok örülhettek a végén. A “H”, más néven a “szláv” csoport ütősnek ígérkezett, de menet közben Szlovákia és Szlovénia leszakadtak, így Oroszország és Horvátország maradtak versenyben. Egészen a zárónapig előbbi volt lépéselőnyben, így Splitben elég lett volna akár egy döntetlen is a 2018-as vb házigazdájának. A csattanó az utolsó percekben következett, amikor Fedor Kudriasov a saját kapujába talált be. Az 1-0-ás végeredmény pedig a délszlávoknak kedvezett. Horvátország FIFA-tagsága óta a 2022-es vb a 14. Európa- vagy világbajnokság lesz, a horvátok pedig 12. alkalommal kvalifikáltak.

Március végén rendezik meg az európai pótselejtezőket, amelyekről még 3 válogatott juthat ki a vb-re. A lebonyolítás hasonló lesz a legutóbbi Eb-rájátszáséhoz. Kevesebb résztvevő révén három ágra sorolják a tizenkét csapatot, ahol két egymeccses párharcot kell megnyerni. Nem kis meglepetésre az Európa-bajnok Olaszország és a Cristiano Ronaldóval felálló Portugália is pótkvalifikációra kényszerült. A sorsolásnál kiemelt és nem kiemelt országok lesznek, előbbiek hazai pályán játszhatnak az első fordulóban. A kiemeltek: Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország, Wales. A nem kiemeltek pedig: Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna, Csehország, Ausztria.

Végezetül ejtsünk néhány szót a magyar válogatottról is. Az I-csoport 4.helyén zártunk, összesen 17 ponttal. Andorra és San Marino ellen mindannyiszor hoztunk a kötelezőt. Ami szintén remeknek mondható, hogy Angliával idegenben értünk el döntetlent, míg Lengyelország ellen 4 pontot szereztünk meg. Tehát a csoport első két helyezettje ellen 5 egységet könyvelhettünk el, de sajnos ezúttal is volt egy “mumus”. Ezt a szerepet Albánia töltötte be, miután oda-vissza legyőzte Magyarországot. A világbajnoki remények sajnos ezeken a találkozókon úsztak el. 2019-ben Szlovákia ellen volt két vereség, ami az egyenes ágú Eb-kijutástól elütötte a magyarokat, de akkor a Nemzetek Ligája segített. Most azonban a csoportelsők összevetésében a csehek és az osztrákok is előrébb végeztek. Szóval kijelenthetjük, hogy a világbajnoki selejtezőben nem szabad a közvetlen riválisok ellen hibázni, főleg kétszer, mert azzal meghalhat a remény.

Egy biztos, hogy március végén óriási küzdelemre számíthatunk. A mostani lebonyolítás a kevésbé esélyesebb csapatok számára (is) kedvező lehet, mivel egyetlen mérkőzésen bárkit meg lehet lepni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük