Skócia másodszor lett világbajnok

Vasárnap este a végéhez érkezett a 2021-es World Cup of Darts. 32 páros indult, az utolsó programra négyen maradtak. Nem kis meglepetésre a döntőbe jutott Ausztria, ahol Skócia erősebbnek bizonyult. Peter Wright másodszor, míg John Henderson először ért fel a csúcsra.

Anglia toronymagas favoritnak számított Ausztria ellen az elődöntőben. Először James Wade és Mensur Suljovic csaptak össze egymással. Az osztrák remekül kezdett, szórta a tömegeket, az angol pedig egy 116-os kiszállóval hozta vissza magát. Ekkor 2-1-re vezetett a “Gentle”, aki folytatta az űrdartsot. A “Gép” hiába igyekezett, 4-1-re maradt alul Mensur ellen, aki 110-es átlagot teljesített. Dave Chisnall előtt állt a nagy feladat, méghozzá Rowby-John Rodriguez ellen. “Chizzy” hiába került előnybe, az osztrák fiatalember csapattársát másolta le. Hiába az angol 105-ös átlaga, az osztrák ebben 102-t ért el, zárásokban pedig volt egy 109-es és egy 128-as is. A végeredmény 4-1 lett Rodriguez javára, ezzel pedig Ausztria 2-0-ra verte meg Angliát. A “sógorok” először jutottak be a csapat-vb döntőjébe, valamint az első kiemeltet ejtették ki.

A másik elődöntőben a címvédő Wales riválisa a két évvel ezelőtti bajnok Skócia volt. Gerwyn Price kezdett John Henderson ellen. A skótnak sikerült jobban a találkozó eleje, 2-0-ra vezetett, amikor a walesi szépíteni tudott. Az “Iceman” dobott magasabb összegeket, de a rendkívül higgadt “Hendo” legyőzhetetlennek bizonyult. A “Highlander” 4-2-re nyert, ezzel pedig Skóciának szerzett vezetést. Peter Wright hatalmas lehetőség előtt állt Jonny Clayton ellen, mivel egy esetleges sikerrel ismét fináléba vezethette volna hazaját. Eleinte “Snakebite” felé állt a zászló, ám 2-1-es vezetésnél visszaesett a teljesítménye. Ezt pedig a “Ferret” megbüntette, 3-0-ás rohanással fordított 4-2-re, így páros mérkőzésre mentette a párharcot. Ezt Wrighték kezdték jobban, 2-0-ra vezettek, de hamar feltámadtak Pricék. Remek játékkal fordítottak 3-2-re, de újabb fordulat következett be a találkozón. A skótok nem estek vissza a végén, ez pedig 4-3-as sikerhez vezetett. Hiába Wales 104-es átlaga, nem fog összejönni a címvédés. Skócia története során negyedszer lesz döntős, a kupát 2019-ben emelhették fel.

A 2021-es World Cup of Darts fináléjában Ausztria és Skócia csaptak össze. Ez a párharc 3 győztes összecsapásig tart, vagyis semmiképpen sem lehet elkerülni a páros találkozót. Mensur Suljovic és John Henderson kezdték el a döntőt. Sajnos a skóton látszott egy kisebb fáradtság, ez pedig az osztrák malmára hajtotta a vizet. A “Gentle” 4-1-es sikerét egy 160-as kiszálló fűszerezte meg. Az előny Ausztriához került, mielőtt Peter Wright és Rowby-John Rodriguez folytatták volna a küzdelmet. Itt is hasonló volt a forgatókönyv, de ezúttal az északiak javára billent a mérleg. Ugyan a 27 esztendős játékos hozta az elvártat, de a fontosabb pillanatokban a korábbi csapatvilágbajnok maradt higgadtabb. Jöhetett a páros találkozó, méghozzá 1-1-es állásról. A játékoson meglátszott a fáradtság és a feszültség is. Az osztrákok ehhez jobban tudtak alkalmazkodni, 3-0-ra vezettek, amikor….Érkeztek az első meccsnyilak, Rodriguez kezében volt minden. Nem tudott élni a lehetőségekkel, a skótok pedig elkezdték a felzárkózást. Ausztria a későbbiekben sem tudta lezárni a csatát, ez pedig egyenlitéshez és döntő leghez vezetett. Az “idegek csatájában” Mensur dobhatta volna be az első meccsnyilat, de elrontotta, ezáltal teljesen ki volt fakadva. A “Highlander” azonban bedobta, ezzel Skócia 2-1-re fordított. A lélektani előny is a 2019-es győztesnél volt, Mensur Suljovicnak hamar össze kellett szednie magát, hiszen Peter Wright várt rá. Az elején ez még nem sikerült, “Snakebite” pillanatok alatt lezárhatta volna a döntőt. A világranglista második helyezettje azonban túlizgulhatta, ez pedig hatalmas lehetőség volt Suljovicnak. 1-3-ról jött vissza 3-3-ra, ám a fordításra már nem maradt ereje, ez pedig azt jelenti, hogy Skócia története során másodszor nyerte meg a World Cup of Dartsot. Peter Wright 2019 után ismét felemelhette a trófeát, míg John Hendersonnak először adódott meg ez a lehetőség.

Eredmények:

Elődöntők:

Ausztria-Anglia 2-0

Skócia-Wales 2-1

Döntő:

Skócia-Ausztria 3-1

Kép: officialpdc/Instagram