Nehéz mit mondani, de hogyan tovább?

A 2021-es World Cup of Darts első fordulójában Magyarország 5-3-as vereséget szenvedett Litvániától, ezzel pedig búcsúzott a tornától. 2020-hoz hasonlóan Végső János és Kovács Patrik alkották a magyar párost.

Ismét elérkezett magyar szempontból az év legjobban várt dartsos hétvégéje, ugyanis a mieink közül két játékost is láthatunk a PDC nagyszínpadján, egy televíziós tornán. A helyszín ezúttal a németországi Jéna volt. Apropó, ebben az esztendőben talán az előző heti budapesti European Tour volt a csúcsesemény, ahol 4-en képviselték a hazai színeket. Azonban térjünk rá a lényegre, ugyanis Magyarország számára 2016 óta mindig az első kör jelentette a csapat vb-n a végállomást. Akkor Bezzeg Nándor és Kovács Patrik legyőzték Thaiföldet, ám utána Belgium már túl nagy falatnak bizonyult. 2017-től kezdve sorrendben Kanada, Dél-Afrika, Németország és Portugália vetett véget a magyar menetelésnek. Az ellenfél összeállításában a korábbi világbajnoki negyeddöntős Darius Labanauskas, valamint Mindaugas Barauskas szerepeltek.

Remekül kezdtük a csütörtök esti összecsapást, hiába voltak szektorhibák, a kiszállóknál remekül koncentráltak a srácok. Kovács 135-ről egalizált 2-2-re, ezzel pedig elfeledtette a szerényebb kezdését. Sajnos ezt követően értünk el a meccs legnagyobb fordulatához, amelyből a litvánok jöttek ki jobban. Simán vezethettek volna “Morzsiék” 3-2-re, legalább 6 nyíl volt rá…Azonban ami nekünk nem, az a riválisnak sikerült, vagyis a kiszállózás. Nincs mese, ilyen hibákat ezen a szinten nem szabad megengedni egy hasonló kaliberű ellenfél ellen sem. Tehát 3-2 helyett 2-3 állt az eredményjelzőn, ami pedig lelkileg egyáltalán nem tett jót a srácoknak. Ezt követően csak futhattunk az eredmény után…Az északiak sem voltak jobbak, mégis ők örülhettek a végén. “Patyit” ugyan nem láthattuk néhány napja a Papp László Sportarénában, de Végsőt ezzel szemben igen. Ott nem akármilyen játékot nyújtott, 80-as átlagot ért el, meccsnyilai is voltak. Ezúttal 71 volt ez a mutató, de ennél sokkal többet tudnak mindketten.

Merüljünk bele egy kicsikét a számok világába. Tavaly ugyanez a páros megalázó vereséget szenvedett el a portugáloktól, de magasabb átlaggal (73). Két éve a németek ellen ez 74 volt, ami szintén veri a mostanit. Akkor Végső János és Székely Pál voltak a színpadon. 2018-ban Bezzeg Nándor és Alexits Tamás 69-et hoztak össze. 2017-ben “Morzsi” és Mester Zoltán éppen elérték a 70-et. Az eddigi utolsó magyar győzelmet Bezzeg és Kovács aratták 5 évvel ezelőtt, akkor 72,5-es átlaggal. Majd a belgák elleni vesztes csatán összejött a 85-ös is. Tisztában vagyok azzal, hogy a páros találkozók sebessége más, de sajnos az meccsátlagokban egyáltalán nem látni az előrelépést.

A mieinket követően a cseh és a lengyel páros léptek színpadra. A magyarok hosszú időn át és most is velük szoktak versenyezni a selejtezőkön. Néhány napja Budapesten negyeddöntőzött, az addig vezető úton Jonny Claytont is megverte Adam Gawlas. Társa a szintén tapasztalt Karel Sedlacek volt. Míg velük a világranglista 11. helyén álló Krzysztof Ratajski, és a nagyobb versenyek előterében tartózkodó Krzysztof Kciuk néztek farkasszemet. Az eredmény mellékes, de a statisztikai mutatók egészen kiemelkedőek, szinte egy döntőt idéznek elő. A kiszállózásokban a csehek hibátlanok voltak, míg a lengyelek 55,5%-ot értek el. Az átlagok pedig a következőképpen alakultak: Gawlasék 103,5, Ratajskiék pedig 105. Utcahosszal verik ebben (is) a magyarokat…

Ha bármit is szeretnénk a hazai darts felemelkedéséért tenni, akkor a szakembereknek elég csupán a két közeli nemzettől tanulniuk. A közösségi médiában igencsak elszabadultak az indulatok a szurkolók és a szakértők körében is. A Sport TV szakkommentátora kicsikét csalódott volt, hiszen ebben sokkal több volt. A játékosok elnézést kértek a közösségi médiában, “Morzsi” kiállást ígért a valótlan dolgokat állító írásokkal szemben. A legdurvábbat egy másik szakember írta ki, amelyben lerészegezte az egyik játékost. Ugyan a szurkolók minősíthetetlen posztjait és kommentjeit más sportágakban már megszokhattuk, de egy szakértőnek nem kéne ilyen szintre süllyednie. Bezzeg Nándor, aki korábban egyéni világbajnokságra is kijutott, egy új irányvonalat emlegetett, amelyről nem árult el részleteket. Minden bizonnyal őt kéne meghallgatni, akkor előrébb tudna lépni a magyar darts. Belőlem is elő tud jönni a szurkoló, a televízió előtt idegtépő volt, de tudni kell korrekten kezelni a vereséget is. Várható volt, hogy évről évre egyre magasabbak lesznek az elvárások, de nem szabad átesni a ló túloldalára.

Az elmúlt években több tízezer rajongója lett Magyarországon a dartsnak. Ezt jól mutatja a Hungarian Darts Trophy, amely az ET-k történetében nézőcsúcsot hozott. A kérdés itt is ugyanaz, mint sok másik sportágban is. Mikor lesz a szurkolás és a játék is ugyanazon a szinten?

Képek: Végső János/Facebook; PDC Hungarian Fan Club/Facebook