Két évre kizárták Oroszországot a nemzetközi sportéletből

Csütörtökön kellemetlen karácsonyi ajándékot kapott Oroszország a Nemzetközi Sportdöntő Bíróságtól (CAS). Az ország küldöttségét a következő két évben minden világeseményről kizárták az olimpiai sportágakban. 

Évek óta húzódó ügy végére került pont december 17-én. Genfben a CAS 4 évről kettőre csökkentette Oroszország mindennemű világeseményektől történő eltiltását. Ez azt jelenti, hogy a tokiói nyári és a pekingi téli olimpián, valamint a katari labdarúgó vb-n sem lehetnek majd ott az orosz sportolók, legalábbis országuk égisze alatt. Egyedül azok vehetnek részt a tornákon, akiknek negatív a doppingtesztjük, de ők is csak semlegesként.

Nagy pikantériája a dolognak, hogy a 2021-re halasztott Labdarúgó Eb egyik helyszíne Szentpétervár és az orosz válogatott kijutott a tornára. Egyelőre erősen kérdéses, hogy mi lesz ott a sorsuk. Az ítélet kimondja azt is, hogy a következő két esztendőben nem adhatnak otthont világversenyeknek, továbbá nem pályázhatnak rá.

Oroszország ellen a 2014-es téli olimpia óta folyik eljárás, méghozzá államilag irányított doppingolás vádja miatt. Akkor Sochiban rendezték meg a játékokat, de Phjongcshangban már csak az ötkarikás zászló színeiben versenyezhettek a sportolóik.

forrás: apnews.com