Jön az év első csúcsrangadója, avagy a Győr – Ferencváros

Szerdán este 6 órától csap össze az eddig veretlen Győr, valamint a Ferencváros a női kézilabda-bajnokságban. Mi összeszedtük mit is érdemes tudni a két csapat háza tájáról.

Dörzsölhetik a tenyerüket az FTC szurkolói, ugyanis hat órától a már említett mérkőzés vár csapatukra, majd este nyolctól a labdarúgóik lépnek pályára a Szusza Ferenc stadionban. Azonban a Rába-partján is tűkön ülnek már a kézilabda szimpatizánsok a várva várt rangadó előtt.

Ha az egymás elleni eredményeket nézzük, egyértelműen az ETO felé billen a mérleg nyelve, azonban néha-néha a Fradi is meg tudta ráncigálni az oroszlán bajszát. Ki ne emlékezne arra az ominózus 2018-as szezonra, amikor egy gól döntött a bajnoki cím sorsáról?
Egy Győr – Ferencváros mindig külön prioritással bír, nem számít az aktuális forma, ugyanis a játékosok ezer fokon égnek már a párosítás hallatán is, már-már egy lapon említhető a derbivel az összecsapás.

Igazán pikáns találkozóra számíthatunk, ha csak arra gondolunk, hogy a két együttes szurkolói közel sem mondhatóak puszi pajtásoknak. Ehhez párosul, hogy a közel múltban két játékos is áttette székhelyét a Népligetből a Rába-partjára, ez a lista pedig nyártól tovább bővül Háfra Noémivel és Schatzl Nadinnal.

Ami pedig a formákat illeti, a Győr egy nyögvenyelős mérkőzésen van túl a Buducsnoszt vendégeként aratott 26-21-s győzelemmel, ahol a montenegróiak hamar 7 gólos hátrányba kerültek, aztán végig tartani tudták a lépést az ötszörös Bajnokok Ligája győztes alakulattal. Ha visszatekintünk a januárban lejátszott BL mérkőzéseire az ETO-nak, akkor 2 döntetlen mellett még egy győzelem olvasható a listában, tehát tovább tart a veretlen szériája Danyi Gábor együttesének. Mindig nagyon nehéz kiemelni egy-egy embert a Győriek csapatából, idén azonban az egyik ilyen játékos egyértelműen Estelle Nze Minko, aki berobbant második szezonjában az együttesbe, többször is 10 gól felett lőtt, öles és gyors lépteivel pedig sok fejfájást okozott az ellenfél védőinek. A másik személy, aki stabil teljesítményt nyújt az Lukács Viktória. Vica tavaly csatlakozott a csapathoz, azonban hamar felvette a ritmust a Rába-partján, sőt, több alkalommal is nyerőembernek bizonyult, gondolok itt például az Odense otthonából elhozott egy pontra. Azonban, ha negatívumokkal kell élni, akkor elmondható, hogy nincs olyan meggyőző és magabiztos játéka a csapatnak, mint az előző években. Mérkőzéseken belül is sokkal hullámzóbb a játékuk, valamint többször is csak a hajrában sikerült megmenekülni a vereség elől, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a győriekre, viszont ez a csapat tartását is mutatja egyben, hogy az utolsó leheletükig küzdenek egymásért. Persze ez a hullámzás betudható a koronavírus okozta ingerszegény találkozóknak, valamint a sokkalta bezártabb életmódnak.

A Ferencvárosnál teljesen új gárdát kellett építeni Elek Gábornak, ugyanis 7 új játékossal bővült a fővárosiak kerete tavaly nyáron. Érkezők névsorában ékeskedik többek közt, Emily Bölk és Angela Malestein, akik hamar beilleszkedtek a csapatba és igazi kulcsjátékosai lettek a kilencedik kerületieknek. Egyértelműen nagy figyelmet kell majd Danyi Gábor együttesének fordítania szélekre, hisz Malestein is többször 10 gól fölé jutott egy-egy mérkőzésen. Más kiemelkedő teljesítményről nehéz beszélni a Fradi kapcsán, inkább csapatként sikerül győzelemre billenteni a kiélezett találkozókat, azonban jó látni Szucsánszki Zita remeklését, vagy Bíró Blanka kiváló kapus teljesítményét hétméteres védésekkel paprikázva. Ha a Győrről azt mondtuk, hogy ingatag a teljesítményük, akkor ez hatványozottan elmondható a Ferencvárosról is. Itthon sima és fájó vereség a Bietigheim együttese ellen, majd egy csoda számba menő győzelem az Esbjerg otthonában; mindössze egy kezdő csapatnyira való felnőtt játékossal. Ami az ők elmúlt hónapját illeti, kemény januáron van túl az FTC. Nyolc lejátszott mérkőzés, amiből négyszer a Bajnokok Ligájában léptek pályára, ahol két győzelem mellett két vereség is becsúszott, ami közül egyértelműen a Metz ellen időntúli hetessel elbukott találkozó fájhat leginkább a zöld-fehéreknek. Valamint további négy találkozót játszottak a bajnokságban, amiket magabiztosan nyertek meg.

Legutóbb augusztusban, edző mérkőzésen találkoztak egymással a felek, akkor 24-16-ra a Fradi tudott diadalmaskodni, de abból a találkozóból nem lehet ki indulni, ezt Elek Gábor is elmondta, hiszen kollégája több formációt is kipróbált és erősen forgatta keretét a 60 perc alatt.

Talán az elmúlt évek legjobban várt Győr – Ferencváros összecsapása következik szerdán, ugyanis a Fradinak sikerült minőségi légiósokkal kibővíteni a magyar válogatott gerincét adó keretet. Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Eduarda Amorim és Stine Oftedal bármikor elő tud húzni a kalapból egy klasszis teljesítményt. Egyetlen egy szívfájdalma lehet a szurkolóknak hovatartozás nélkül, az pedig, hogy zárt kapuk mögött kerül megrendezésre az összecsapás, de a tévékészülékek előtt legalább végig lehet izgulni a februári hónap női kézilabda ünnepét.

Találkozó időpontja:
2021.02.03., 18:00 Győri Audi ETO KC – FTC-Rail Cargo Hungaria – M4 Sport

fotó: Kopacz Csaba/ Sportdömper