FIFA-reform: Ez lenne a megoldás? – Oláh Bence véleménycikke

Aki egy kicsit is követi a futballvilág eseményeit, biztos, hogy találkozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új változtatásaival, amelyeket egy ifi-tornán tesztelnek.

Számos teóriák születtek, hogy mi ez a hirtelen “kapkodás” a FIFA részéről. Szerintem ez az Európai Szuperliga-botrány következménye. Miután a csapatok nagy százaléka visszalépett ettől a versenysorozattól, a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez magyarázkodni kezdett és különböző statisztikákat emlegetett, miszerint a fiatalok már nem rajonganak annyira a futball iránt. Elmondása szerint a játékidő túl hosszú és lankad a szurkolók figyelme, továbbá lassúnak nevezte a mezőnymunkát. Miután lecsillapodott az ügy, a FIFA élt a lehetőséggel és kedvezni próbált a 74 éves szakembernek. Számomra egyértelmű, hogy levonta a tanulságokat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és jobbá szeretné varázsolni ezt a játékot.

De mit is jelent számukra a “jobbá varázsolni” kifejezés?

1. Kevesebb játékperc

A legszembetűnőbb módosítás a játékidőt érinti. Az eddigi 90 percet 60-ra redukálnák. Ez 2×30 percet jelent, de minden játékmegszakítás után megállítanák az órát. Véleményem szerint ez egy remek ötlet. Az időhúzás teljes mértékben megszűnne, beleértve a pontrúgásoknál történő fajtáját, illetve a sok szimulálást a földön.

2. Cserelimit eltörlése

A cserék számának nem adna limitet a FIFA, ezáltal több taktikai módosításokat tudnának végezni az edzők a technikai zónában. Igaz, topcsapatok számára kedvező lenne ez, de a gyengébb gárdáknak nincs olyan sok minőségi játékosuk, mint a listavezető ellenfeleinek. Egy Manchester United – Wolverhampton Wanderers mérkőzésen a vörös ördögök könnyebben tudnának frissíteni, ha veszélybe kerül a 3 pont.

3. Berúgások, bedobások vagy bevezetések

Az oldalvonalon történő bedobás lazítását is tesztelik. A játékos eldöntheti, hogy a szokásos metódussal vagy berúgással juttatja-e vissza a labdát a pályára. Ez önmagában foglalja azt is, hogy be is lehet vezetni a játékszert passzolás nélkül. Bizonyára szokatlan lenne mindenki számára, ez arra késztetné a védekező csapatot, hogy gyorsan zárjon vissza, mert könnyen kialakulhat veszélyes szituáció. A védelem rendezése miatt kialakuló felszabadítások sokkal inkább hosszirányba fognak történni.

4. Kiállítás már sárga lapnál is

Egy sárga lap önmagában nem okoz komoly kellemetlenséget egy csapat számára a következő mérkőzésen történő eltiltást kivéve, amely szintén több figyelmeztető kártya után történik. A játékosok gyakran követnek el technikai faultokat, durva belépőket, amelyek után az elszenvedő játékos több hónapra is lesérülhet. Ezek után nem kapnak komolyabb büntetést a szabálytalanságot okozó játékosok. E új szabály szerint a sárga lappal 5 perc kiállítást is kap az elkövető, amely nem szerencsés a mérkőzés vége előtti hajrában. Véleményem szerint minden játékos kétszer is meggondolja majd a szabályok megsértését egy összecsapás folyamán, mert komoly veszteséget okozhat a csapata számára.

Mindenesetre szokatlan lenne mindenki számára, ha a 2021-2022-es szezonban már érvénybe lépnének ezek a módosítások. Azt látatlanba nem lehet eldönteni, hogy segít-e ez a labdarúgáson, vagy sem. Én pozitívan várom azt remélve, hogy minőségi változást eredményez a reform.