Eb 2020: Dánia lehet a torna meglepetéscsapata, kötelező a továbbjutás Belgiumnak

A nyári Európa-bajnokság közeledtével a Sportdömper szerkesztősége minden nap bemutatja a torna egyik csoportját. A B-jelű négyesben Oroszország mellett Dánia, Finnország, valamint a torna végső megnyerésére is esélyes Belgium feszül egymásnak a továbbjutásért.

Az orosz válogatott közelről is ismerős lehet nekünk magyaroknak, hiszen a Nemzetek Ligája B-divíziójának harmadik csoportjában kétszer is játszott ellene hazánk. Az Eb-selejtezőkön mindössze kétszer kapott ki Oroszország: a nyitómérkőzésen Belgium ellen idegenben 3–1-re, majd az utolsó előtti körben szintén a belga csapat ellen hazai környezetben 4–1-re. Ennek köszönhetően csak a másodikak lettek az oroszok a csoportban, de így is 24 pontot gyűjtöttek be. Kulcsjátékosként egyértelműen a Dinamo Moszkva kapusát, Anton Sunyint, az AS Monaco középpályását, Alekszandr Golovint és a Zenit támadóját, Artyom Dzjubát emelhetjük ki a keretükből.

A csoportgyőzelemre – valamint az aranyéremre is – Belgium a legnagyobb esélyes, hiszen a selejtezők során hibátlanok maradtak – 30 pont, 40 rúgott és csupán 3 kapott gól –, ráadásul az egyik ellenfelüket, Oroszországot már kétszer is kiütötték (3–1, 4–1). A keretben számos topligás játékos kapott helyet, az egyéni kvalitással egyáltalán nem lehet probléma, az azonban kérdéses lesz, hogy sikerül-e a selejtezőkhöz hasonló, és magas teljesítményt nyújtani ezen a tornán is.

A négyes harmadik tagja, Dánia lehet a torna egyik titkos favoritja, hiszen szimpatikus kerettel rendelkeznek, emellett a felkészülés során Németország ellen is 1–1-es döntetlent játszottak. Ami ennél is fontosabb, hogy a Nemzetek Ligája A-divíziójában legyőzték Angliát, így az elmúlt időszakban egyértelműen feljavult a dánok játéka. Nem volt ez így azonban a selejtezők alatt, hiszen csak a másodikak lettek Svájc mögött, és csak három ponttal előzték meg a végül az Eb-ről lemaradó Írországot. A keretből egyértelműen kiemelkedik Kasper Schmeichel, aki a Leicester Cityben is nagyszerű teljesítményt nyújtott, valamint Thomas Delaney és Christian Eriksen is.

A csoport, és talán az Európa-bajnokság leggyengébb válogatottja egyértelműen Finnország. Ennek ellenére a finnek büszkék lehetnek magukra, hiszen egyenes ágon sikerült kijutniuk a tornára, miután 18 ponttal a másodikak lettek a hibátlanul végző Olaszország mögött. A vb-selejtezők viszont nem alakultak jól számukra, hiszen Svájctól, Svédországtól és Észtországtól is kikaptak, így nem jó előjelekkel várják a viadalt. Ennek ellenére kapusposzton nincs sok okuk az aggodalomra Lukás Hrádecky miatt, míg a támadósorban Teemu Pukki és Joel Pohjanpalo nyújthat biztonságot a válogatottnak.

A B-csoport mérkőzései:

június 12. 18.00: Dánia–Finnország (Koppenhága)
június 12. 21.00: Belgium–Oroszország (Szentpétervár)
június 16. 15.00: Finnország–Oroszország (Szentpétervár)
június 17. 18.00: Dánia–Belgium (Koppenhága)
június 21. 21.00: Finnország–Belgium (Szentpétervár)
június 21. 21.00: Oroszország–Dánia (Koppenhága)