Dicsőség vagy kárhozat?

A Real Betis félresikerült idényét követően Quique Setien 2019 májusa óta ette a munkanélküliek kenyerét, majd januárban a Barcelona tett neki ajánlatot a csapat vezetésére, Ernesto Valverde távozása után.

“Ha nincs munkád és vársz a lehetőségekre, elképzelhető, hogy kapsz ajánlatokat olyan csapatoktól, amelyek bajban vannak. Az hogy a bajnokaspiráns tesz ajánlatot, az semmiképpen nem normális dolog”– mondta maga Setien.

Barcelonában azonban mostanra már semmi nem normális. A káosz lett az alapbeállítás a Camp Nou-ban. Quique mindössze öt hónappal ezelőtti érkezése óta sok minden történt a Barca háza táján. Közösségi média botrányok, lopással és korrupcióval való gyanúsítások, az igazgatósági tagok tömeges távozása és a koronavírus okozta keserű viták a fizetéscsökkentésről, hogy csak a legszaftosabb témákat említsük. Ezért is gondolkodhat el Setien döntése helyességén, mellyel a liencres-i nyugalmat a Barcelona anarchiájával váltotta fel.

Nyilvánvaló, hogy ez egy egyedülálló alkalom egy olyan tréner számára, aki még soha sem emelhetett trófeát a feje fölé. Az egyetlen probléma az, hogy  idén nincs semmilyen garancia arra, hogy a bajnoki cím Katalóniába költözik. A Barcelona jelenleg vezeti a spanyol bajnokságot, de csak két ponttal, az ősi rivális Real Madrid előtt. Erre mondta Setien: “Úgy gondolom, hogy minden találkozót meg kell nyernünk, ha bajnokok akarunk lenni.”

A százszázalékos teljesítmény elég meredeknek tűnik, figyelembe véve a gyülekező viharfelhőket a Camp Nou felett. Az a szabálymódosítás sem segíti a nagy csapatokat, hogy a sérülésveszély csökkentésére bevezették az 5 cserelehetőséget. Ezzel kapcsolatban Quique úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez több kárt okoz majd mint hasznot. “Sok mérkőzés dől el az utolsó percekben és ezzel a módosítással az ellenfelek több friss játékost küldhetnek majd pályára éppen abban a szakaszában a találkozónak, amikor képesek lennénk kihasználni a fáradtságukat.”

Ez is egy vélemény. Elméletileg a nagyobb klubok, mint például a Barca, előnyben vannak, mert erősebb és szélesebb a keretük, amivel jobban tudják rotálni a játékosokat az elkövetkezendő hektikus időszakban. Öt hét leforgása alatt 11 mérkőzés vár a csapatokra.

Ez azonban a modern korszak egyik leggyengébb Barcelonája. 58 pont 27 mérkőzés alatt a leggyengébb teljesítménye a katalánoknak a 2007/2008-as idény óta, mely Frank Rijkaard vesztét okozta a csapat kispadján. Ezután merész és váratlan döntés volt Pep Guardiola kinevezése, amely alapjaiban változtatta meg a klub történelmét. Setien ugyanolyan elismeréssel adózik Johann Cruyff futballfilozófiája előtt, mint Guardiola. Játékosként az Atletico és a Racing Santander színeiben is pályára lépett a holland mester Dream Teamje ellen és ez az élmény megváltoztatta futballszemléletét.

“Azt mondtam Cruyffnak, hogy odaadnám a kisujjamat, csak hogy a csapatában játszhassam.  Nem csak azért szerettem volna ott játszani, mert ez a csapat a Barcelona, hanem mert láttam, hogy a játékosok élvezték amit csináltak.”

Setien elődje, Ernesto Valverde közvetlenebb, gyakorlatiasabb játékot játszott, de mostmár a Barca az ő kezei alatt visszatért a hagyományos, labdatartáson alapuló játékhoz. Az első találkozón, amelyen Quique vezette a Bárcát, 1002-szer passzoltak egymáshoz a piros-kék mezes játékosok. Regnálásának 11 találkozóján egy steril tiki-takához hasonló taktikát alkalmazott, rövid és éles átadások nélkül, amellyel Guardiola csapata három év alatt kétszer hódította meg Európát.

Ezzel kapcsolatban Messi, a csapat húzóembere is hallatta hangját. “Mindegyikünknek megvan a véleménye, mindent tisztelet megadása mellett. Az enyém azon alapul, hogy volt szerencsém minden évben a Bajnokok Ligájában játszani és tudom, hogy nem lehet ezt a sorozatot megnyerni olyan játékkal, ahogyan mi játszunk.”

Maradt a remény, hogy Setien kihasználta szabadidejét és olyan taktikát dolgozott ki, amely kielégíti majd Messi igényeit. Az alapfelállás 4-3-3 volt az eddigiekben, csak Valenciában próbálkozott a Barca egy 3-5-2-es taktikával, aminek sajnos egy 2-0-ás vereség lett a vége. Az eredmény az, hogy Setien Barcelonája is ugyanolyan átütő erő nélküli a támadásokban és sebezhető a védekezésben, mint Valverde csapata volt.

Természetesen jó hír, hogy Luis Suarez felépült sérüléséből és alkalmas a játékra. Ez azt jelenti, hogy regnálása ideje alatt először küldheti pályára az edző a Messi-Suarez-Griezmannn triumvirátust. Érdekesség még, hogy annak ellenére, hogy az uruguayi csak kétszer lépett pályára 2020-ban, ő szerezte a második legtöbb találatot és osztotta ki a legtöbb gólpasszt a társaknak Messi után. Egy másik probléma, amit Setiennek meg kellene oldania, hogy hogyan használják ki Griezmann gólérzékenységét, aki a 4-3-3 helyett leginkább a kétcsatáros rendszerben érvényesül.

A középpályások közül is többen már túl vannak a zeniten – Rakitic, Vidal, Busquets-, és olyan védekezést nyújtanak, amely átlagban 1,19 kapott gólt eredményez meccsenként. Ebből is látható, hogy a Barcának ugyanannyi a gondja a pályán, mint azon kívül.

Az edzőnek 2022-ig van szerződése, de ez tartalmaz egy olyan záradékot, amely őt a következő évi elnökválasztás eredményétől függően felmentheti a feladataiból. Setiennek így a gyakorlatban csak 12 hónapja maradt, hogy megoldásokat találjon.

Ha azonban a Barca trófea nélkül fejezné be a jelenlegi idényt, bűnbakra lesz szükség a Camp Nou-ban, ami azt jelentheti, hogy Quique Setien álomfelkérése olyan gyorsan ér véget, mint ahogy elkezdődött.

 

Forrás: goal.com

Fotó: baaz.com