Dárdai Pál és a Hertha

Mint ismert, a Hertha BSC vezetősége az elmúlt hetek gyenge szereplése után menesztette edzőjét és sportigazgatóját, majd ismét Dárdai Pált nevezte ki vezetőedzőnek.

Sokakban talán felmerülhet a kérdés, hogy ha már egyszer elküldték (hivatalosan közös megegyezéssel távozott, de köztudott, hogy nem az ő döntése volt), miért ment vissza?

Dárdai Pál 21 éves korában igazolt a berlini együtteshez, játékosként összesen 404 meccsen lépett pályára a klub első vagy második csapatában. Játszott a német első-, másod- és negyedosztályban, német illetve nemzetközi kupákban. 2011-ben vonult vissza, de rövidesen kinevezték edzőnek, később utánpótlás-koordinátornak, majd 2015 és 2019 közt a klub első csapatát irányította. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 1997-től 2019-ig szinte folyamatosan a Hertha foglalkoztatásában állt. A 2016-ban megjelent könyvében így fogalmaz: „Évről évre erősebb lett a kötelék a Hertha és köztem”. Ez a kötelék, amely játékosként 14, majd edzőként további nyolc évig kötötte Dárdai Pált a berlini klubhoz. Összesen 22 év, tehát mondhatjuk, hogy fél életét a klubnál töltötte. Játékosként feljutott az élvonalba a csapattal, ki is esett és vissza is jutott. Nyert bronzérmet a Bundesligában és a Bundesliga 2-ben, szerepelt UEFA-Kupában és az Európa Ligában. Edzőként megmentette a csapatot a kieséstől (ez lesz a feladata most is), és bevezette őket az Európa Liga csoportkörébe. Egy dolog ugyanaz: játékosként és edzőként is maradandót alkotott, nem hiszem, hogy lenne olyan Hertha-drukker, aki ne szeretné.

Amikor 2015-ben kinevezték edzőnek, a klub U15-ös csapatát, valamint a magyar válogatottat irányította. Akkor a Hertha kieső helyen állt, Dárdai benntartotta őket. Tüzet oltani hívták az első csapathoz az akkor viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező, de a válogatottal mégis sikeres szakembert. A célt elérte, bennmaradt a csapat a következő szezonokban pedig tovább meneteltek, a 2016/17-es idényben 6. helyen végzett csapata, amely a 2017/18-as Európa Liga csoportkörében való indulás jogát jelentette.

(Az azóta menesztett) Michael Preetz 2019. tavaszán mégsem volt elégedett a magyar szakemberrel, így, ahogy azt Dárdai korábban kérte tőle, jelezte neki, hogy szerinte ő áll a Hertha fejlődés útjában. Hogy Preetz milyen fejlődésre számított valószínűleg ő sem tudta, a tavalyi szezonban egyetlen egy helyezéssel értek el jobbat (10.) három edzővel, mint előtte Dárdaival (11.). Hozzátenném, nagyjából négyszer akkora költséggel sikerült ez a „hatalmas” előrelépés. Ahogy korábban említettem, Dárdai 1997 és 2019 közt állt a Hertha alkalmazásában, de itt még nincs vége. A 2019/20-as szezonban pihent, ha úgy tetszik jól megérdemelt szabadságát töltötte, de nyáron ismét munkába állt, ismét a Hertha foglalkoztatottjaként, ezúttal az U16-os együttesnél. Ez a korosztály minden bizonnyal különleges lehetett a magyar szakembernek, ugyanis legkisebb fia, Dárdai Bence is a csapat játékosa (hasonlóképp a 2013/14-es szezonban, amikor a most már Fehérváron futballozó Dárdai Palkó korosztályát irányította). Valószínűleg az volt a terv, hogy nyáron, amint végetér az utánpótlás szezon, elköszön a fiataloktól, és a következő idényben a következő korosztályt irányítja majd. Vagy vitte volna tovább ezt a (jövőre U17-es) csapatot.

Akármelyiket is tervezte Dárdai, nem fog összejönni. Ugyanis baj van az első csapatnál. Hiába próbálkoztak négy edzővel is az elmúlt másfél évben valahogy egyik sem volt olyan eredményes, amit vártak a csapattól, így eshetett meg az is, hogy a négy „elhasznált” edző ellenére, 18 fordulót követően a Bundesliga tabellájának 14. helyén áll a Hertha, mindössze két pontra az osztályozót jelentő 16. pozíciótól. Emiatt menesztették vasárnap az edző mellett, a reálistól néha talán elrugaszkodó sportigazgatót, Preetz-t is. A sors fintora, hogy 2019-ben Preetz köszönt el Dárdaitól, most miután a vezetőség elköszönt Preetz-től Dárdait kérte fel edzőnek. A magyar edző jöhet megint tüzet oltani, mint tette 2014-ben a magyar válogatottnál és 2015-ben a Hertha-nál.

Nincs kétségem afelől, hogy Dárdai ismét megmenti a berlinieket, és benntartja őket az első osztályban. Ha ez valakinek sikerülhet, akkor neki. Hogy miért vállalta megint a megmentő szerepét? Lehet, hogy ő sem tudná megmagyarázni. De egy biztos, Dárdai Pál a Hertha legendája, és legalább annyira fontos neki a klub, mint amennyire ő a klubnak. A már említett évről évre erősödő kötelék lehet a válasz. Ő ilyen, ha szükség van rá, megmenti a csapatot, már-már mint egy szuperhős. Jeleztek neki, ő pedig megy és megmenteni a várost.

Kép: herthabsc.de