Csoda Rosztovban: Egy góllal felülmúlta ellenfelét az FTC

Nyolc vesztes mérkőzést követően sikerült a Ferencvárosnak felülmúlnia a Rosztov-Don együttesét a Női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

Szöllősi-Zácsik Szandra hiányában a Márton – Bölk – Grbic – Stolle – Behnke – Malestein hatos felállással kezdett az FTC, a kapuban pedig Bíró Blanka várta a rosztovi rohamokat. Amik azért sokkal gyengébbek voltak, mint ahogy arra a mérkőzés előtt számítani lehetett. Emily Bölk góllal indította az összecsapást, amire csupán két hazai hetes volt a válasz, majd a 11. percben már 6-3-ra vezetett az orosz alakulat. Ekkor Elek Gábor magához hívta a lányait; a védekezéssel alig lehetett baja a magyar edzőnek, sokkal inkább a támadásban elhamarkodott lövésekre hívta fel a figyelmet, aminek az lett az eredménye, hogy a 18. percre felzárkózott ellenfelére a zöld-fehér gárda. Igaz, ekkor a Rosztov 11 percig volt gólképtelen, de az első negyedórában a Fradinál is volt egy közel ilyen hosszú rövidzárlat. A hosszú gólképtelenséget Per Johansson egy időkéréssel próbálta megszakítani, ami nem azt az eredményt hozta, amit a svéd tréner elvárt. Hiszen továbbra is akadozott csapata támadójátéka, de ugyanakkor az FTC hatos fala is remekül mozgott együtt. A játékrész hajrájára 8-8-as állással fordultak a felek, viszont ezt kiválóan sikerült abszolválnia a Bölk vezette Fradinak és Márton utolsó másodpercekben lőtt góljával 8-11-es állással vonulhattak félidőre a játékosok.

Nagyon jól indult a fordulás után a Ferencváros, hiszen a 34. percben 8-13-ra vezetett a magyar együttes, amihez nagyban hozzájárult Bíró Blanka extra teljesítménye. Aki az első félidőben 50%-os hatékonysággal védett és a másodikban is hasonlóan kezdett. Majd következett egy hatalmas hullámvölgy a magyar bajnok játékában, mivel közel negyedóráig nem tudtak gólt szerezni, ez idő alatt orosz ellenfele ledolgozta a hátrányát, de nagyon sok hibával játszottak, főleg irányító pozícióban. Ami nagyon jól látszott, hogy Emily Bölk egymaga nem fogja tudni megnyerni a meccset a Fradinak, plusz a hazaiak védőfala is felkeményedett, így az utolsó 6 percre 17-17-es állással vágtak neki a felek. A hajrában ide-oda pattogott a lélektani előny a csapatok között, de végül hatalmas szívvel küzdve az FTC 19-20-ra legyűrte a Rosztov csapatát, amivel továbbra is veretlen az idei BL kiírásban.

A mérkőzés emberének Bíró Blankát választották meg, aki 40% feletti védési hatékonyságot mutatott fel, amivel teljesen megérdemelt számára az elismerés, ráadásul az utolsó orosz támadásnál is parancsolt megálljt a labdának.
A találkozó legeredményesebb játékosa Emily Bölk lett 6 találattal.

 

Eredmény alakulása:
5. perc: 2-2; 10. perc: 5-3; 15. perc: 6-4; 20. perc: 6-6; 25. perc: 7-8; 30. perc: 8-11; 35. perc: 8-14; 40. perc: 11-15; 45. perc: 12-15; 50. perc: 14-15; 55. perc: 18-17.