Az empátia különböző oldalai

Talán senkinek sem kell bemutatni a vasárnap Silverstone-ban történt ütközést a két bajnoki aspiráns között. Nem is kellett több, a dráma azonnal berobbant a sportág minden pontján.

Lewis Hamilton kocsija a baleset után megsérült, ám a piros zászlós időszak alatt, amíg a gumifalat javították és Max Verstappen versenyautóját szállították el, addig a Mercedeses szerelők megjavították Hamilton sérült első szárnyát. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnöke utólag magyarázta el, hogy a versenyt megszakító időszak nélkül a brit pilóta is kiesett volna, viszont így Hamilton meg tudta nyerni a legendás  1950 óta minden évben megrendezett Brit Nagydíjat.

Daniel Ricciardo a verseny utáni sajtótájékoztatón a következő beszélgetést folytatta le, miután megszakította a holland riportert a kérdése közepén:
Daniel: “Bocsánat, csak azt szeretném kérdezni, hogy van valami fejlemény Maxről?”
Riporter: “Jól van.”
Daniel: “Jól van?”
Riporter: “Bevitték az Orvosi Központba, egy kicsit szédült, szóval elküldték a kórházba, ahol egy CT vizsgálattal megnézték a fejét.”
Daniel: “OK.”
Riporter: “51 G.”
Daniel nagyra nyílt szemekkel csodálkozott majd hozzátette: “Oh, az nagy.”
Riporter: “Egy kissé merev volt a térde és szédült is, de Jos (Max apja – a szerk.) azt mondta nekünk, hogy rendben van.”
Daniel: “Oké, jó, az jó. Nagy ütés volt, a leggyorsabb kanyar a pályán, szóval igen, de oké, jó tudni, hogy rendben van.”

Az alábbi beszélgetést azért tartom fontosnak végigolvasni, mivel Hamilton a győzelem után önfeledt állapotban ünnepelte meg a hazai pályán szerzett győzelmét. Természetesen a holland vetélytárs ezt nem hagyhatta szó nélkül, Instagram oldalán megosztott egy képet, ahol segítik ki a versenyautóból azzal a szöveggel, hogy “Nagyon tiszteletlen és sportszerűtlen volt az ünneplés úgy, hogy ezt a kórházból néztem“.

Több versenyző az ütközést versenybalesetnek nyílvánította, ide tartozik Bottas, Leclerc vagy a mezőny egyik legrutinosabb pilótája, Alonso is. A spanyol balszerencsés esetnek tekintette, míg a monacói szerint egyértelmű bűnöst nem lehet kikiálltani. Jacques Villeneuve, aki egyszeres világbajnoknak mondhatja magát úgy vélekedett, hogy Hamilton rosszul mérte fel a szituációt. Végül az FIA úgy döntött, hogy Hamilton miatt következett be a baleset, és ezért megbüntették 10 másodpercre, amit könnyedén ledolgozva nyerhette meg hazai futamát. Bernie Ecclestone, a F1 korábbi tulajdonosa szerint hamár büntettek, akkor 30 másodpercet kellett volna kiosztani.

A Red Bullnak körübelül 750 ezer euróba fog kerülni az autó megjavítása, árulta el Helmut Marko. Az összeg a költségvetési limit bevezetése miatt lehet fájó az energiaitalosoknak, de abban biztosak, hogy a Hungaroringre érkező Max Verstappennél motiváltabb pilóta nem lesz a mezőnyben. Christian Horner bírálta Lewis Hamiltont is, szerinte egy hétszeres világbajnoknak nem kéne ilyen felelőtlen döntéseket meghoznia, illetve Toto Wolffot is megtalálta szavaival, szerinte elfogadhatatlan az, hogy egy csapatfőnök felmegy a versenybírákhoz és személyesen győzködi őket.

Természetesen a dráma nem állt meg a paddockon belül, az interneten másodpercek alatt robbant ki a két tábor közötti egyet nem értés. A német autógyártó brit pilótáját a vehemesebb szurkolók elkezdték majomnak ábrázolni és különböző rasszista jelzőkkel illetni a hétszeres világbajnokot.

A futam után több pilóta is a közösségi média felületein állt ki a rasszista megnyilvánulások ellen, amik Hamiltont érték. A F1, az FIA, a Mercedes és a Red Bull is felszólalt az ügyben és egységesen ítélték el ezen viselkedési formát.

Források: motorsport.com, m4sport.hu, Tiktok
Kép: automobilsport.com, index.hu, motorsport.com, f1vilag.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük