Az elfelejtett játékosok

Kedden és szerdán a Férfi Kézilabda EL-ben a Tatabányával azonos csoportban szereplő Kadetten Schaffhausen kétszer fogadta a Rhein-Neckar Löwent. A svájciak részéről kiemelkedő teljesítményt nyújtott két magyar játékos is.

Az első találkozón nem kis meglepetésre 30-30-as döntetlen született. A mezőny legeredményesebbje a svájci válogatott Luka Maros volt 10 góllal, akit a PSG-t megjárt Uwe Gensheimer követett kilenccel, mögéjük Bartók Donát fért be 8 találattal, egyetlen elhibázott kísérlettel. Császár Gábornak ekkor nem sikerült betalálnia. Másnap érvényesült a papírforma, az “Oroszlánok” 34-27-es győzelmet arattak. Gensheimer lemásolta a keddi teljesítményét, a helvéteknél pedig újjászületett Császár, mindezt 8 góllal jelezte. Bartók feleannyival követte őt.

Az elemzést a 36 éves Császár Gáborral kezdem, aki 2004-ben mutatkozott be a válogatottban, és rögtön tagja lehetett az athéni olimpiai negyedik csapatnak. Az akkori keretből rajta kívül csak Ilyés Ferenc aktív. Pályafutása a Dunaferrnél kezdődött, majd Dánia, Spanyolország és Franciaország után vezetett vissza az út Magyarországra, méghozzá a Veszprémhez. 2010 és 2013 között volt a bakonyiak irányítója, aztán a PSG-nél folytatta tovább. Az újabb francia kaland nem jött be, 2015-ben a Kadetten Schaffhausen szerződtette, ahol máig stabil kezdő. A válogatottal utoljára a 2019-es vb-n járt, de ott keveset játszott, amelyet nem vehetett jó néven, azóta hiába hívta az új szakmai stáb, nem élt a lehetőséggel. Ne feledjük el, hogy a 2012-es ötkarikás negyedik helyezésben kulcsszerepet vállalt, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. Sokan úgy vannak vele, hogy a 2022-es részben hazai Eb-n jó lenne még egy utolsó esélyt adni neki, de sajnos kevést esélyt látok arra, hogy meggondolja magát. A másik probléma az életkora, amivel a nemzeti csapat rangidőse lehetne, de a sok fiatal mellett aligha jutna neki meghatározó szerep. Remek játékos Császár, de ez a hajó már elment…

Bartók Donát 24 esztendős jobbátlövő, aki tele van energiával. 17 évesen igazolta le a Tatabánya, majd egy váci kitérő után távozott Németországba, ahol a Lemgo játékosa lett. A debütálása során megsérült, de 2017-ben hosszabbított, ám két évvel később kiszorult a kezdőből. Hiába a Bundesliga, sajnos nem tudott maradandót alkotni. A 2020-as Eb-t követően lett a Bidasoa Irun játékosa, de az év végén felbontotta a szerződését. 2021-től Svájcban játszik, eddig remek teljesítménnyel. Rengeteg topligás és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, azonban mégse tud stabil válogatott lenni. Ennek az okát nem könnyű kideríteni, de az egyiptomi vb-t nézve be tudjuk bizonyítani, hogy nagy harc folyik a posztján. Máthé Dominik és Ancsin Gábor is remekelt, így Balogh Zsolt került az oldalvonal mellé. A tavalyi Eb-n nem sok lehetőség jutott Bartóknak, de ha meg tudja találni régi önmagát a Kadettenben, akkor jövőre őt is láthatják a magyar szurkolók. Az talán az ő malmára hajthatja a vizet, hogy Ancsin meg Balogh már nem fiatalok, de nem lehet tudni, hogy kik bukkanhatnak elő a föld alól. Véleményem szerint őt be lehetne építeni a nemzeti csapatba, meg kéne hívni az összetartásokra. Először a barátságos meccseken kellene megadni neki az esélyt. Fantasztikus pályafutás áll előtte, ehhez pedig szükséges lenne a válogatottság, amely minden tekintetbem feldobhatja őt.

A Schaffhausen az EL “D” jelű csoportjának negyedik helyén áll, 4 találkozón szerzett 4 ponttal. A svájci ligában a 3.helyet foglalja el. Azt nem szeretnénk, hogy 02.18-án és 23-án a Tatabányán álljanak bosszút az elmaradt meghívók miatt.

One Comment

  1. Posted by  Pető János

    A Bartók sajnos betlizett a magyar válogatottban, egy jó Császár még most is elkelne, a jobb szélen erőltették a honositott faszt, amikor a Hornyæk Peti sokkal biztosabb pont. A Bodó meccseket tudott myern8, mostanra egy kapkodó idegbolond lett belőle- sajnos-!

Comments are closed.