Áll a bál a Tipsport Ligában

A szlovák kormányfő, Igor Matovic arról beszélt hétfőn, hogy a sporteseményeken egészen az év végéig maximum 1000 résztvevő lehet majd jelen. A legnagyobb egyesületek funkcionáriusai azonnal reagáltak is erre a kijelentésre.

Ez a szám magába foglalja a két megmérkőző csapat játékosait, stábtagjait, ügyvezetőit, szponzorokat valamint a találkozó megrendezéséhez szükséges személyzetet. Így a valóságban a fizető néző számára sokkal kevesebb hely jutna. Meg lehetne emelni a jegyárakat is, de azzal inkább még jobban maguk alatt vágnák a fát az egyesületek, így marad az egyezkedés és a nyilvános üzengetés.

“A Slovan és a Kassa számára ez szó szerint katasztrofális lenne” – figyelmeztet a pozsonyi csapat marketing igazgatója, Milan Vajda. “Két olyan klubról van szó, amelyek hosszú évek óta a szlovák jégkorong bástyáit képzik. Mindkét csapat nagy kapacitású jégcsarnokot bérel, és ha elveszítik a belépési díjakból eredő jövedelmet, az likvidálhatja őket.”

A HC Kosice elnöke, Július Lang mindenben egyetért kollégájával: “A kormány ezen döntése hatalmas lavinát indíthat el, amelynek pusztító erejét más klubok is megérezhetik. Tavaly átlagosan 5221 néző volt jelen mérkőzésenként. Ebben az esetben a bevétel négy ötöde esne ki, ami 350-400 ezer eurót jelent az egész idény során. Nem tudom elképzelni, hogyan működhetnénk ezen összeg nélkül.” A Slovan esetében ez a tétel 520-680 ezerre tehető.

Ha a poprádi csarnok nem is olyan méretű mint a két fentemlített csapaté, a tátrai klub igazgatója, Ludovit Jurínyi is ugyanazon a véleményen van, mint Lang és Vajda. “Ez a szituáció számunkra is komoly veszteséget okozna, hiszen a klub bevételének egy része a jegyek eladásából származik. Ezer néző csak veszteséget termelne a klub számára a mai jegyárak mellett. Hiszem, hogy a kormány még átértékeli ezen döntését és a nézők számát a csarnokok kapacitásához alakítja majd. Abban az esetben, ha nem találnánk jobb megoldást a mostani állapotnál, a csapatok nagy része visszalépne a Tipsport Ligától. A láncreakció a liga megszűnését, az egyesületek felszámolását, ezzel együtt az ifjúsági csapatok likvidálását jelentené. Ez nem csupán egy bajnoki idény elvesztését eredményezné. A HK Poprád is a veszélyeztetett csoporthoz tartozik. Még sok megbeszélés és egyeztetés szükségeltetik, hogy megtaláljuk a módját a folytatásnak.”

Szlovákiában vannak csarnokok, amelyek csak néhány száz néző befogadására alkalmasak. A másik oldalon állnak a kassai vagy pozsonyi létesítmények akár húszezres kapacitással. Gyetván ezer néző zsúfolt lelátókat jelentene, míg Pozsonyban vagy Kassán üres csarnokokat.

“Úgy gondolom, hogy ez a döntés nem végleges, hiszen nem csak a Slovant vagy a Kassát érinti hanem a legnagyobb futballklubokat is az országban. Számomra ez egy teljesen érthetetlen kijelentés, hogy a koronavírus terjedésének mostani állapota mellett csak ezer embert tudunk a létesítményekbe beengedni az ősszel.” – jegyezte meg M. Vajda. Július Lang folytatta véleményével: “Őszintén úgy gondolom, hogy ez egy elhamarkodott kijelentés. Hiszek a döntés átértékelésében. A nagyobb csarnokokban nagyobb tömegeket is el tudunk helyezni biztonságosan. Számunkra a maximális korlátozás, amit el tudunk fogadni 5000 néző lenne. Ellenkező esetben a kormánynak számolni kell a döntés negatív következményeivel. A Slovan és a Kassa kilépése más csapatokat is erre ösztökélhetne és ez a szlovák bajnokság mai formájának a végét jelentené.”

A kialakult helyzetet természetesen figyelemmel követi a Pro-Hokej elnöke, Richard Lintner is.

“Nagyra értékelem, hogy a kormányintézkedések fokozatosan és jó irányba haladnak. A bajnokság kezdetéig még hosszú az idő, ezért érdemesebb a rövidtávú célokra összpontosítani. Ha a fertőzések száma hosszútávon nulla vagy nullához közeli, akkor nem látom értelmét a korlátozásoknak. Ha valóban eljön a pandémia második hulláma, akkor okosabb lesz módosítani a versenynaptárakat. Megtörténhet az is, hogy nem tudnánk elindítani az új idényt. Ebben az esetben más megoldást kellene keresnünk, de erről egyelőre nem kell beszélnünk.”

A Slovan és a HC Kosice – ha marad ez az állapot – nem jelentkeznek majd a Topsport Liga következő szezonjára. A jelentkezéseket július 19-ig kell leadni és ezek visszavonása szankciók nélkül augusztus 30-ig lehetséges.

Forrás: TASR, hokej.sk

 

 

One Comment

  1. Posted by  Veszélyben a Tipsport Liga következő idénye

    […] fenntartását több labdarúgó és jégkorong egyesület kritikával illetett. Mint már írtunk is róla, a Slovan és a HC Kosice képviselői egyenesen pusztító jellegűnek titulálták a […]

Comments are closed.