SportDömper

~ Friss sporthírek magyarul!~

Segítve építkezni – Interjú Berkes Lászlóval

6 min read

Berkes László (középen) a vírus okozta nehézségek ellenére is bizakodó Fotó: Hungarian Beach Soccer Federation (Facebook)

A nyáron portálunk egyik első helyszíni tudósítására a Lupa Beachen került sor a strandlabdarúgás hazai küzdelmeiről. Decemberben sokan megriadtak, amikor az addigi ügyvezető távozott a sportág itthoni irányításáért felelős MSMN Kft. éléről, a cég pedig bejelentette: bizonytalan a strandfoci jövője. Január közepén viszont már jóval pozitívabb hírek érkeztek, és kiderült: tovább folytatódik hazánkban az egyre népszerűbbé váló játék. A kiigazodásban a sokszoros válogatott strandlabdarúgó; edző és sportvezető, Berkes László volt segítségünkre, akivel beszéltünk többek közt személyes feladatairól, a bajnokság várható lebonyolításáról és a magyar válogatott lehetőségeiről. Interjú.

 

 

Az utóbbi időben nem sok jót lehetett hallani a hazai strandlabdarúgás háza tájáról. Decemberben sok helyen még arról szóltak a hírek, hogy a korábbi FIFA-játékvezető Herbály Péter és az általa létrehozott MSMN Kft. a bizonytalan anyagi helyzet miatt bedobja a törülközőt, ami egyúttal a magyar strandfoci végét is jelenheti. Most azonban úgy tűnik, megmenekül a sportág, az irányítás pedig részben az Ön feladata lesz mostantól. Egészen konkrétan milyen minőségben?

Mint az MSMN koordinátora. Az én feladatom főleg az utánpótlás szakmai kérdéseinek kezelése lesz. Herbály Péter hosszú évek munkája után most háttérbe vonult, az ő szerepkörét Szatmári Gergő vette át. Számára sem ismeretlen a sportági vezetés, hiszen korábban a jégkorong világában tevékenykedett az üzleti élet mellett. 

Megfigyelhető, hogy az elmúlt években számos hazai, sokat megélt strandfocis vállalt szerepet a sportág népszerűsítésében, akár szakmai téren, akár az MSMN oldalán. Közülük kik azok, akik a jövőben is maradnak a frontvonalban, illetve lesz-e olyan személy, akivel kibővül az eddigi stáb?

Szerencsére mindkét felvetésére biztató választ tudok adni: Ughy Márk a következő évben is a magyar felnőtt válogatott szövetségi kapitánya lesz. Badalik Szabolcs szintén velünk maradt a sportág magyarországi nagyköveteként, és továbbra is kulcsszerepe lesz a kapcsolatrendszereink bővítésében. Friss erőként az idei évtől már Fekete Viktort is magunk közt tudhatjuk, aki a tavalyi szezon végén fejezte be a játékot. Viktor velem együtt az utánpótlás szakmai felügyeletében vesz  részt.

Ha már a tavalyi szezon szóba került: mi a helyzet a csapatokkal? Adtak már életjelet magukról azok az együttesek, akik részt vettek a 2020-as kiírásban? Idén is ott lesznek az indulók között?

Velük is folyamatos az egyeztetés, illetve a kapcsolattartás. Szeretnénk lehetőséget adni új csapatoknak is a nyáron, de nyilván nem egyszerű most előre tervezni ebben a helyzetben. A 2020-as bajnokság színvonalát egyértelműen emelte a külföldi játékosok szereplése. Jó lenne, ha erre ezúttal is lenne lehetőség, de ezen kívül is vannak még fontos feladatok, amiket meg kell oldanunk. Mi mindenképpen szeretnénk rendezni az idén is Magyar Kupát; bajnokságot és szuperkupát, akárcsak utánpótlás tornákat.

 

Például az is egy megoldandó feladat, hogy legyen egy helyszín.

Többek közt. A Lupa Beachel  már megkezdtük a tárgyalásokat. Elég jó feltételek állnak ott rendelkezésre, többször dicsérték is a létesítményt meg annak környezetét az elmúlt két szezonban. Kétségkívül számunkra is remek lehetőséget nyújt az élménykomplexum, viszont ha mégsem tudnánk megegyezni, akkor természetesen más lehetőségeket is figyelembe kell vennünk.

Sok-sok éve közvetíti a Digi Sport csatornája a magyar strandlabdarúgás különböző eseményeit, legyen szó válogatott mérkőzésről, bajnokságról. Ez a jövőben is így lesz?

Először a helyszínt szeretnénk lefixálni. A TV-s megjelenés továbbra is elengedhetetlen a sportág népszerűsítésnek szempontjából, úgyhogy a kapcsolattartás megvan a csatornával. 

2018-ig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) égisze alá tartozott a strandlabdarúgás. Aztán megalakult az MSMN Kft., és 2019-től már önálló szakágként működött tovább a sportág. Sokan arra számítottak az első, vészjósló információk hallatán – amikor még nem lehetett tudni, mi lesz a folytatás -, hogy visszakerül a strandlabdarúgás az MLSZ-hez, ez azonban végül nem történt meg. Ennek mi volt a konkrét oka? Túl sok energiát igényelt volna a szövetség számára a bajnokság megszervezése?

Az igazság az, hogy mi a múlttal nem nagyon foglalkozunk. Immáron harmadik éve jár önálló úton a magyar strandlabdarúgás. Az én véleményem az, hogy a mi sportágunk sajátosságai miatt nem volt lehetőség arra, hogy külön foglalkozzanak vele a szövetségben. A célunk természetesen az, hogy az MLSZ elfogadja a sportágat, illetve hogy vissza tudjuk építeni a strandlabdarúgást a nagypályás futball alá. Szeretnénk, ha lenne átjárás a szakágak között, de csak úgy, hogy közben nem halászunk el játékosokat a nagypályáról. A nagypályás futball mellett a futsalt is szeretnénk segíteni, sok strandfocis játszik teremben is, de vannak, akik mindhárom területen szerepelnek. Akik eddig lejöttek nyáron a homokra játszani, nem csalódtak, jók voltak a visszajelzések. 

 A sok hátralévő szervezési feladat sűrűjében mit gondol, mikor kerülhet sor a bajnokságra? 

Annyi bizonyos, hogy semmiképp nem szeretnénk ütköztetni az idény kezdetét a nagypályás csapatok felkészülésével. A jelenlegi forgatókönyv szerint július elején kerülne sor a Magyar Kupa küzdelmeire, július végén pedig az NB I-es bajnokságra.

Ha vetünk egy pillantást a nemzetközi járványhelyzetre, akkor lesújtó képet kapunk szinte minden országból. Tavaly teljes egészében kimaradt a szezon a nemzeti csapatnak. Azt nyilván nem tudjuk még, hogy a nyáron mennyire lélegezhetünk majd fel a pandémia okozta fullasztásból. Lehet jobb lesz a helyzet addigra, de így is sok a bizonytalanság a magyar a válogatott szemszögéből nézve.

Sajnos a lehetőségek eléggé leszűkültek, ez tagadhatatlan. Mindannyian várjuk, hogy megjelenjen a nemzetközi versenynaptár. Ha megrendezik az idei válogatott szezont, akkor viszont kijelenhetem: szeretnénk EBSL (Euro Beach Soccer League- a szerk.)-tornát rendezni és felkerülni az A.csoportba. Nincs könnyű helyzetben az Ughy Márk vezette csapat, hiszen pillanatnyilag egyáltalán nem tudni, hogy érdemes-e bármire is készülni. Az is elképzelhető, hogy ha nem oldódik meg a helyzet, akkor az egész hazai strandlabdarúgás a bajnokságok minél színvonalasabb megrendezésére fókuszál majd.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük