SportDömper

~ Friss sporthírek magyarul!~

A sivatagi csata nyomában

7 min read

Vasárnap ért véget Egyiptomban a 27. Férfi Kézilabda-Világbajnokság, amelyen Dánia megvédte a címét. Szurkolók nem lehettek jelen, de így is remekül szórakoztunk az elmúlt 19 napban. A legjobbak között egyre kisebb a különbség.

A torna komoly szervezési nehézségekkel kezdődött, miután az első fordulós mérkőzések során nem egyszer fordult elő, hogy néhány százan, esetleg ezren bejutottak a csarnokokba. Ezt láthattuk a házigazda meccsein is, de a belorusz-orosz csata szoros végjátékára is kíváncsiak voltak a helyszínen dolgozók. A legváratlanabb vendég a Norvégia-Svájc találkozón jelent meg, méghozzá egy macska fordult meg a játéktéren. A szervezőbizottság nem csak ezen a területen követett el komoly baklövést, hanem a szállásokon az étkezések során akár 3-4 csapat ment be egyszerre az étkezőbe. Ez akár 100-120 embert jelenthet kis térben, ami jelen pillanatban igencsak veszélyes. A menüvel sem volt mindenki megelégedve, főleg Szlovénia. A sorsdöntő Egypitommal vívott összecsapás előtt a keret fele szenvedett ételmérgezést, ezért csak megtizedelve tudtak kiállni. Dragan Gajic és Stas Skube el se tudott utazni az arénába, míg Blaz Blagotinsek az öltözőben esett össze. Sajnos volt egy csapat, amely a koronavírus-fertőzések miatt csak egyetlen meccset tudott vállalni. Zöld-foki Szigetek először jutott ki csapatsportban vb-re, de a Magyarország elleni csörte után nem maradt elegendő mennyiségű egészséges játékosuk, így a visszalépés mellett döntöttek. Voltak másoknál is (Dánia, Brazília) pozitív esetek, de ők vállalni tudták a játékot.

A magyar válogatott teljesítményét egyik kollégám kielemezte, ezért nem térnék ki rá részletesen. Természetesen örültem az eredménynek, és külön annak, hogy a mutatott játék is az utóbbi évek legszebbje.

Dánia azonban ismét megmutatta, hogy miért ők most a világ legjobbjai. Náluk van Niklas Landin, aki az elmúlt időszakban rendre bizonyította klasszisát, a fontosabb pillanatokban sorra védeni tudott. Mikkel Hansen lett az MVP, aki kis híján negatív hős lett, de ezt követően szépen összekapta magát, főleg a spanyolok elleni 12 gólja során. Más csapatok is fel tudnak sorakoztatni ilyen játékosokat, de ami talán a siker kulcsa lehet, hogy a kispadról is jött a segítség. Magnus Saugstrup, Nikolaj Øris, Mathias Gidsel, Jacob Holm és Emil Jacobsen is bizonyították, hogy a sztárokon túl is van élet. Utóbbi leginkább a heteseivel, de a többiek az egyéni teljesítményeikkel döntöttek el mérkőzéseket. Nem mehetünk el szó nélkül Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány mellett, akit hagytak dolgozni a tavalyi Eb-kudarc után, és nyert egy újabb vb-t a csapattal, méghozzá veretlenül. Ő lett a hatodik olyan edző, aki legalább kétszer ért fel a világ tetejére. A dán válogatott pedig nagy esélyese lesz a nyári olimpiának, amelyre címvédőként utazhat. Véleményem szerint megérdemelt az első helyük, mivel a legjobb játékot mutatták, és jobban át tudtak lendülni a holtpontokon, mint riválisaik. A többi válogatottnak lesz hova fejlődnie…

Svédország hatalmasat fejlődött az Eb-hez képest, amelyen nem tudta elérni a stockholmi végjátékot. Glenn Solberg remekül összerakta ezt a csapatot, amely több kulcsemberét nélkülözte. Niclas Ekberg BL-gólkirály volt, Andreas Nilsson a Veszprém, míg Lukas Nilsson a RN Löwen egyik kulcsembere. A kapuból Michael Appelgren sérülés miatt hiányzott, de Andreas Palicka remekül pótolta őt. 72 védést mutatott be, ami a tornán a legtöbb, a hatékonysága 34%-os volt. A balszélén Hampus Wanne a legtöbbször egymaga intézte el az ellenfeleket, összesen 53 gólt szerzett. Hiába a fiatalok és rutintalan játékosok, középén Jim Gottfridsson össze tudta kovácsolni őket, aki néha-néha edzői szerepbe lépett. 1999-ben éppen Egyiptomban jött össze a legutóbbi vb-címük, de 2001 után ismét döntőt veszítettek a tornán. A 2002-es hazai rendezésű Eb-n szerzett arany óta ez volt a harmadik vesztes fináléjuk a 2012-es londoni olimpiát és a 2018-as horvátországi Eb-t követően. Összességében elégedettek lehetnek ezzel az eredménnyel, mivel a torna előtt kevesen hitték volna, hogy második helyen fognak végezni. Albin Lagergren a finisben kapta el a vírust, de a hajrára vissza tudott térni, ami nagy csapás volt, de nem rázta meg őket. Csak amiatt lehet fájó ez a vereség, mert nem lehet tudni, hogy mikor lesz még ekkora lehetőségük. 2023-ban társházigazdaként próbálhatják meg ismét. Nem voltak messze ötödik vb-címüktől, de a fináléban nem voltak meg a klasszis teljesítmények. Fiatalos csapatról van szó, amelyből sokat ki lehet hozni, akár az ötkarikás játékokon is. Számomra a torna legnagyobb meglepetése a svéd válogatott.

Spanyolország két Európa-bajnoki elsőség után szerzett egy világbajnoki bronzérmet. A 2013-as aranyat követően tudtak ismét dobogóra állni a tornán. Már biztosan utazhatnak Tokióba, ahol nagy eséllyel pályáznak az aranyra. Tulajdonképpen minden posztra van két jó játékosuk, így nehéz dolga van Jordi Ribera kapitánynak a keretszűkítésnél. Látványos, gólgazdag összecsapásokat szoktak játszani, ami a képernyő elé tudja csalogatni a semleges szurkolókat. A keret egyetlen veszélye az átlagéletkor, ezért nem kizárt, hogy őszre alaposan meg fog változni az összeállítás.

Franciaország a 2020-as lejtmenet után vissza tudott térni az elitbe, ami sokaknak öröm, de nekik az talán nem, hogy 2005 és 2007 után fordult elő ismét, hogy sorozatban két vb-n maradtak trófea nélkül. 2013 óta először nem állhattak fel a pódiumra, de akkor az elődöntő sem sikerült. Guillaume Gille személyében egy fiatalos lendületű szövetségi kapitányuk van, aki összerakta a darabjaira hullott csapategységet. A korábbi eredményekhez képest csalódás lehet a 4.hely, de ez csak egy út eleje. Márciusban ki kell jutniuk Tokióba, de ezzel a játékkal ez nem okozhat gondot. Persze messze vannak az Onesta-féle brigádtól, bár semmi sem lehetetlen…

Az elődöntősökön kívül is zajlott az élet. Fantasztikus játékkal rukkolt elő Egyiptom, és nem sokon múlott nekik a 4 közé jutás. Sokan sirattuk őket, mivel megérdemeltek volna egy újabb sikert, de a sport nem mindig igazságos. Kevesen várták a negyeddöntőbe Katart, amely Frankis Marzo személyében a torna gólkirályát adta 58 találattal. A középdöntősök közül érdemes kiemelni Svájcot és az Orosz Csapatot is. Előbbinek Andy Schmid, a férfi kézilabda Neaguja mellé kéne még egy klasszis, míg utóbbinál Velimir Petkovic kapitány szerepe nagyon fontos, aki kellő mértékben fel tudta tüzelni a játékosait. Argentína küzdőszellemét is érdemes kiemelni, de hullámzó teljesítményük miatt kevésbé tudnak kilépni saját árnyékukból. Talán az olimpián…

Csalódás volt Szlovénia és Horvátország is. Előbbinél közbe szólt egy fentebb említett incidens, míg utóbbinál kevesen voltak ott fejben. Lino Cervar élő adásban mondott le, akinek rengeteget köszönhetnek, de csúnyán visszaesett az együttese. Márciusban mindkét csapattól ennél sokkal több kell. Norvégiát jómagam a 4 közé vártam, de a két legfontosabb csatát veszítette el. A teljesítményük nagyban függ Sander Sagosen formájától, ami meglátszott a negyeddöntőben, amikor a friss BL-győztes megsérült. 1972 után lehetnek ott ismét a nyári olimpián, a feladat pedig abszolút megoldható.

Tartalékosan érkezett Németország és Brazília is, akiktől nem várhattunk többet. A fiatal fehérorosz válogatott is hozta a tőle telhetőt. Izlandnak nagyon hiányzott Aron Palmarsson, de a teljesítményük nem sokkal múlta felül a tavalyit. Portugália egy éve az elvárások felett végzett, most azonban a realitás játszotta a főszerepet.

Rendezési furcsaságok ide vagy oda, egy biztos, hogy unalmas januárunk lett volna a torna nélkül. Parádés találkozóknak lehettünk szemtanúi, amelyhez elengedhetetlen volt a létszámbővítés. Egy biztos, hogy egyre kisebbek a különbségek, valamint legalább 12 együttes pályázik a legjobb 8 helyre.


Tetszenek a cikkeink? Támogasd a SportDömpert a Patreon oldalon keresztül!
Tudsz egyszeri támogatást választani, de lehetsz előfizetőnk is. Kártyával vagy Paypallal is tudsz adományozni.
Számodra egy kávé ára, számunkra a jövő! Köszönünk minden támogatást hűséges Dömperek.
Tudjátok, mi Szállítjuk amit kell! 😉

SportDömper támogatóvá válok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük