SportDömper

~ Friss sporthírek magyarul!~

Hosszabb biztonsági autós fázisok jöhetnek

2 min read

Michael Masi versenyigazgató nyilatkozott a RaceFans-nek az utóbbi hétvégéken felelőtlenül kezelt, rendkívül veszélyes helyzetekről.

Imolában a Max Verstappen defektjét követő biztonsági autós fázis közben George Russell is összetörte az autóját, ami további többfrontos beavatkozást igényelt a pályabíróktól. Miközben 6 autót elengedtek, hogy visszavegyék köreiket, az Acqua Minerale előtt az egyik marshall a pálya közepén takarította el a kieső Williams romjait. A mellette elszáguldó pilóták dermesztő jeleneteket okoztak, ezt Sebastian Vettel a verseny közben is kihangsúlyozta, hiszen nagyon kevésen múlt a tragédia.

Pár méter választotta el a pályabírókat a nagyjából 280 Km/H-val közlekedő autóktól a kanyar bejáratánál 

A Török Nagydíj időmérő edzésének első szakaszát a másik Williams pilóta, Nicholas Latifi zárta a kavicságyban, ami miatt egy munkagépet is be kellett hívni a pályára, hogy elszállítsa az autót. Meglepő módon azonban nem várta meg a versenyigazgatás a helyzet kitisztulását, és elindította a kvalifikáció második szakaszát. Ez két okból is érthetetlen döntés volt, hiszen a nyolcas kanyarból könnyen ki lehetett volna csúszni a pályamunkások és a munkagép felé, emellett Jules Bianchi tragédiája óta tudjuk, hogy az ilyen gépek nem mutatnak jól száguldó versenyautók közvetlen közelében.

Michael Masi szerint nyilvánvalóan nem voltak ideálisak ezek a szituációk, azóta a csapatokkal és a pilótákkal is történtek egyeztetések az ügyben. A versenyigazgató szerint legalább 1-2, de akár 5 plusz körre is szükség lehet a biztonsági autó mögött, hogy teljesen biztonságos körülmények között lehessen útjára indítani a mezőnyt. Hozzátette még, hogy minden nap tanul az ember, az információ sokkal gyorsabban áramlik manapság, mint akár a vonatkozó szabályok létrehozásakor. Folyamatosan igazodni és frissíteni kell a száguldó cirkuszban, hogy ne történjenek elkerülhető tragédiák.

 

Forrás, fotó: RaceFans, Index


Tetszenek a cikkeink? Támogasd a SportDömpert a Patreon oldalon keresztül!
Tudsz egyszeri támogatást választani, de lehetsz előfizetőnk is. Kártyával vagy Paypallal is tudsz adományozni.
Számodra egy kávé ára, számunkra a jövő! Köszönünk minden támogatást hűséges Dömperek.
Tudjátok, mi Szállítjuk amit kell! 😉

SportDömper támogatóvá válok!