SportDömper

~ Friss sporthírek magyarul!~

Kézilabda helyzetjelentő

4 min read
MKSZ

A hazai kézilabda-bajnokságokat áprilisban függesztették fel. Nem hirdettek helyezetteket, így a 2018/19-es eredmények alapján rangsorolnak. Ezt a döntést rengetegen vitatták, mert vannak olyan csapatok, akiknek ez kedvező, de a másik oldalon is akadnak jelöltek.

A koronavírus okozta gazdasági válság a sport világát is érintette, leginkább a félbeszakadó bajnokságok és a nézők nélküli mérkőzések miatt. Magyarországon viszonylag stabil a csapatok pénzügyi háttere, de akadtak olyan együttesek, amelyeknek más kihívások elé kell nézniük.

A női vonalon nem fog változni az NB1 mezőnye, de átrajzolódhat a térkép. A legtöbbet olvasott eset az érdi, amely már a járvány előtt robbant ki. A városvezetés a továbbiakban nem fog elegendő támogatást biztosítani a klub számára, mivel ez a költség szinte megduplázódott. Az Érd a helyi fiatalokra fog épülni, de aligha küzdenek majd a nemzetközi szereplésért. A helyüket minden bizonnyal a Dunaújváros veheti át, akik szépen erősítettek, így akár újjá tudnak éledni, miután az utóbbi években nem tudták megfelelően pótolni a távozó kulcsembereiket. A felsőbb régióban jelentős átalakuláson mennek át a csapatok. Győrben visszavonul két kapus is, a helyükre ugyanennyi új érkezik majd. Előbbi kategóriába tartozik Kiss Éva és Kari Grimsbø, míg utóbbiba Silje Solberg és Laura Glauser. Bombaigazolás lehet Lukács Viktória, míg Jana Knedlikova távozik. A Fradinál a külföldiek felé kezdenek el nyitni. Lukács pótlására Angela Malestein érkezett, míg Danick Snelder helyére Julia Behnke és Kisfaludy Anett. Hatalmas csaták várhatóak a minél több játéklehetőségért, merthogy olyan párbajok alakulhatnak ki, mint Klujber Katrin-Alicia Stolle, Háfra Noémi-Emily Bölk, vagy éppen Bíró Blanka-Janurik Kinga. Szintén nagy átalakuláson esett át a Siófok, amelynek elutasították a Bajnokok Ligájá-szabadkártya kérelmét. Snelderen kívül Dinah Eckerle, Tamara Horacek, Laura van der Heijden, Kiss Nikolett és Tóth Gabriella érkeztek. A kispadon Bent Dahl váltja Tod Odvar Moent, míg Solberg mellett Andjela Janjusevics és Joanna Drabik távoztak. Ami még pozitívumnak mondható, hogy Andrea Kobetic egy évet hosszabbított. Debrecenből két kapus távozott, míg a klubikon Bulath Anita és a sarokfájdalmakkal küzködő Varsányi Nóra vonultak vissza. A kapuba erkezett Ann-Cathrin Giegerich és Csapó Kyra, rajtuk kívül Aleksandra Vukajlovics, Bánfai Kíra és Hornyák Dóra jelenthetnek erősítést. A Vác legnagyobb távozója a brazil válogatott Barbara Arenhart, a helyére Triffa Ágnes érkezett. Beállósok terén nem lehet panaszuk, mivel Mészáros Reát végleg megszerezték, és szerződtették Szabó Laurát. A tengely együtt maradt, az egyetlen légiósuk Sanja Radoszavljevics. Úgy tűnik, hogy nem kell elköltözniük a városból.

A férfiaknál változások történetek a mezőnyben. Egyelőre 13 csapattal indulhatna el a bajnokság, merthogy a Vác és a Mezőkövesd nem tudták vállalni az NB1-es indulást. Újonc lesz a Veszprémi KKFT, így remek városi rangadót vívhatnak a Telekom Veszprémmel. A tavalyi BL-döntősnél történt néhány változás. Sterbik Árpád visszavonult, távozott Borut Mackovsek, Dragan Gajic és Mirsad Terzic is. Az érkezők között megtalálhatjuk Rodrigo Corrales, Jorge Maqueda, Daniil Shishkarev, Ligetvári Patrik és Nikolaj Markussen nevét is. A keret továbbra is bombaerős marad. Az ősi rivális Szegednél inkább a stabilitásban bíznak, mivel sokan hosszabbítottak. Az egyetlen új igazolásuk Borut Mackovsek, míg Maqueda mellett Alen Blazevic igazolt el. A gigászi küzdelem folytatódni fog, de vajon a jól összeszokott tiszapartiak, vagy az átalakuló bakonyiak idénye lesz a következő? Tatabányán Vladimir Vranjes, Milos Vujovics, Borzas Uros, Borbély Ádám és Vitalij Komogorov távozása fájhat. Viszont vannak érkezők is, Piotr Wyszomirski, Debreczeni Dávid, Zdolik Bence és Stefan Sunajko pótolhatják az elvesztett kulcsembereket. A többi csapat leginkább magyar játékosokra fog építeni.

Szerintetek melyik csapatok jönnek ki jól a hosszú szünetből?